Arkiv/Nytt 2007

STORTINGET
ble besøkt torsdag 27.september 2007 av en gruppe på 14 stk. fra Harstadklubben. Etter grundig kontroll og utdeling av besøkskort, ble vi tatt imot av vår tilknytningsperson fra Harstad - stortingsrepresentant Elisabeth Aspaker. Hun hadde ordnet med en framragende omviser som hadde røtter fra Silsand på Senja.  Han fulgte oss rundt og ga oss et flott bilde av historien og bakgrunnen for huset. Mange måtte nok langt bak i hukommelsen/glemselen for å få fram gamle lekser. Det var moro å se alle de omtalte saler, talerstoler og kunstverk som var der. Vi fikk ”prøvesitte” stolene både i Odelstingsalen og i Stortingssalen.
Etterpå fikk vi følge med til et grupperom hvor Elisabeth bød på kaffe og små kallorier. Vi stilte spørsmål og fikk høre litt om livet som politiker. Utrolig hvor mye forskjellig de må sette seg inn i som de i utgangspunktet, ofte ikke vet så mye om.

Fra venstre: Gunhild Munkebye Ursin, Tove Olsen, Sigrid Andreassen, Inger V. Andreassen, Magne Hansen, Mai-Randi Havnø, Dagrunn Kongsjorden, Gunn Herdis Eikesæth, Jan Kongsjorden, Solfrid Portvik, Gunnar Reppen, Elsa Mikalsen, Svein Erik Lind, Sylvia Reppen.

Elisabeth Aspaker

Gunhild Munkebye Ursin, Tove Olsen, vår guide fra Silsand, Sigrid Andreassen (fra Torsken)

ÅRSMØTE 2007
Torsdag 22. november 2007 var det årsmøte i Thon-hotellet ved Oslo S.


Nytt styremedlem Karl Jakob Jakobsen (kommer fra Kilhus, bor på Rykkin) 

Gunn Herdis Eikesæth ble takket med blomster for sin sekretærinnsats gjennom fire år, av leder Svein-Erik Lind.

Påtroppende sekretær Gunhild Munkebye Ursin, revisor Odd Roald Lund og kasserer Ole Martin Skaanes

Byvandring langs Akerselva 22.mai 2007
Det var dårlig oppmøte. Vi som deltok fikk en uforglemmelig tur med masse informasjon av en som virkelig kunne sin historie om Akerselva, og dens betydning for Oslo.

Fra venstre. Gunnar Andreassen, Dag Haug, Helge Størkersen, Edith Haug, Margot Alexandersen, Sylvia Reppen, Gunnar Reppen, Grete Schjelderup, Erik, Sigrid Andreassen. I midten vår guide Arne Sveen.

Vi starta i møterom på Lantmännen Mills (Bjølsen Valsemølle).  Arne Sveen (Oslo-gutt), vår guide for byvandringen, viste lysbilder (overhead) fra Møllens start, og fortalte om dens betydning for byen.

Mølla produserer i dag 1/3 av Norges behov for mel. Mølla ble etablert i 1884.

Gjennom oppkjøp av Nedre Foss Mølle og Bakke Mølle er Bjølsen Valsemølle i dag det største mølleanlegget i Norden.

I møterommet hang det 2 store veggmalerier fra byen og mølla malt av Per Krogh, sønn av Christian Krogh. Per Krogh var kjent for å bruke familie og venner som modeller på sine malerier.   

Vi hadde en flott tur langs elva med mange stopp hvor guiden fortalte om industri som hadde vært, og hvor ny industri samt boligblokker var kommet opp. Vi passerte bl.a.:

Bjølsenfossen en av de største fossene i elva.  
Beyerbrua hvor bysten av Oskar Braaten står. Fabrikkjentenes bru han kalte denne brua. 
”Huset til Hønse-Louise” som hadde vært Mesterboligen for møllermesterne. 
Møllerparken bru ved møllas flotteste fosser. Vøyenfallet, og Våghalsen som er 9 m høy.  
Åmot bru en hengebru i jern. Den ble flyttet fra Modum i 1958. På broa står det å lese ”100 mand kan jeg bære, men svigter under taktfast marsj.
Seilduksfabrikken ble bygd i 1856. Den var elvas største fabrikk med over 900 arbeidere.  Den ble nedlagt i 1976.
Blågrå kornsilo i dag student hybler.
Kuba grøntområde i dag populært område for piknik, samt ute servering. Her tok vi en vin og øl pause. På Kuba-tomta har det stått en gassklokke som var 33 meter høy og 50m i diameter. Den ble bygd i 1923, men ute av drift 6 år senere. Revet først i 1973   
Nedre Foss hvor Munkemølla ble anlagt av munkene fra klosteret på Hovedøya. Mølla var aktiv i 700 år. Fra 1537 het den Kongens mølle – senere Nedre foss mølle.
Grüner bru ved Nedre Foss var tidligere den viktigste passasjen inn til byen.  Frem til 1865 var det bompenger, da overtok kommunen og bygde ny bro den gang uten bompenger.
New York var slum strøk for 150 år siden. Det var tett i tett med trehus uten vann, avløp og strøm langs elva.  Her er det nå gangbru over til jazzstedet BLÅ hvor det er marked ved elva hver søndag.
Jakob kirke bygget i 1880 nedlagt i 1984, fredet 1992 nå kulturkirke.
I 1833 var det kolera epidemi 7 av 10 som ble syke døde. Det ble anlagt kirkegård bak Jakob kirke for de som døde av epidemien.
Ankerbrua bygd i tre i 1874. Ny bru i stein 1926. Her står 4 bronse skulpturer av Dyre Vaa.  Veslefrikk med fela, Peer Gynt, Kari Trestakk, Kvite Bjørn Kong Valemon
Schous Bryggeri bygd i 1821 kjøpt opp av Frydenlund i 1978 som da igjen ble kjøp opp av Nora, nedlagt i 1981
Nybrua oppført i 1827. Foran legevakta står Kroghstøtta. En gul støtte som er Oslos første minnemerke reist til minne om Christian Krogh som var stortingsrepresentant. 17 mai toget gikk tidligere helt til Krogstøtten.
Mellom Hausmanns bru og Vaterlands bru lå det før tett i tett med småbåter.
 
Vaterland var endestasjonen for vår. Her bodde det for 100 år siden tett i tett med folk, noen i husbåter. I 1959 hadde kommune sanert bort alt.

Da hadde vi fått med oss masse informasjon om livet ved Akerselva, som er 9 km. lang, har 22 fossefall og 129 meter i høyde forskjell. Kloakken gikk før rett ut i Akerselva. Elva er i dag så ren at vi kan fiske laks og ørret i elva.

Kvelden var ung så vi avsluttet med Einsbein, øl og akevitt på Dovrehallen Restaurant i Storgaten. Dovrehallen fylte 100 år i fjor og er en av de eldste ” BRUNE” serveringsstedene i Oslo.

Det fine med Harstadklubb-treff er at gamle barndomsvenner møtes. Margot Aleksandersen og Gunnar Reppen hadde ikke sett hverandre siden skoledagene.
Inger Andreassen

 ORDFØRERTREFF I OSLO
16.01.2007 hadde vi hyggelig møte på ”Rorbua” med ordfører Helge Eriksen, som var i Oslo i forbindelse med diverse møter på Stortinget. Vi satte stor pris på at han tok seg tid til noen timer sammen med styret i Harstadklubben i Oslo. Det ble utvekslet synspunkter og informasjon fra begge parter…alt i en uformell tone.

Elisabeth Aspaker og Helge Eriksen

Helge Eriksen, Svein Erik Lind, Karl Jakob Jakobsen, Inger Andreassen, Magne Hansen, Ole Martin Skaanes og Elsa Mikalsen

Helge Eriksen og Svein-Erik Lind